Model lietadla

Lietanie ľudí odjakživa fascinovalo, najmä preto, že ľudia sami lietať nemôžu. No a od vynálezu litajúceho stroja fascinovali ľudí piloti a ich stroje, brázdiace nebo. Od toho bol len krôčik k zostrojeniu zmenšeniny lietadla, jeho modelu. Lietanie s modelom lietadla splnilo tým ľuďom, ktorí nemohli vlastniť a pilotovať skutočné lietadlo, sen o ovládnutí oblohy.

Ešte nie tak dávno aj model lietadla mohol postaviť a riadiť len človek, technicky zdatný a s dobre vybavenou dielňou. Viem, o čom píšem, sám som k takým patril. S partiou sme mali prenajatú klubovňu a spolu sme sa stretávali nad plánikmi a hromadou stavebného materiálu aj na letisku, ktorým bola lúka, často milosrdná k naším neopatrným pokusom vo vzduchu.

Dnes aj v tomto smere doba pokročila. Model lietadla môže dnes vlastniť každý, kto má príslušný obnos vo vrecku alebo na bankovom účte a navštívi eshop s výberom kompletných zostáv lietadiel, pohonov a riadiacich súprav. Žiadne odborné znalosti, žiadne odborné skúšky a povolenia sa nevyžadujú.

Čo sa však nezmenilo, je potrebná skúsenosť pre riadenie modelu lietadla. Tú si nikto nikde nekúpi, tú treba získať, občas aj za cenu rozbitia svojho modelu. Kto však vytrvá, neľutuje ani peniaze ani námahu, ten sa dočká úspechu. Postupný prechod od jednoduchých cvičných modelov cez akrobatické stroje až k nádherným polomaketám môžu končiť elegantným a majestátnym letom makety z doby zlatej éry letectva.

Add a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.