Jarmok

V našom meste je jarmok. Tradičný, len dôvod tradície je už minulosť. Tak sa koná tradičný jarmok v netradičnom termíne. Dokonca aj bolo vydané zdôvodnenie, prečo stredu a štvrtok. Aby v piatok a sobotu mohli byť ľudia na jarmoku väčšom, lepšom, v inom meste. Len sme sa nedozvedeli, či sa pojmom „ľudia“ myslia tí ľudia, čo predávajú alebo tí ľudia, čo by mali nakupovať. Lebo nakupovanie sa veľmi nekonalo. Síce bolo po podporách a po výplatách, ale len v tých firmách, kde výplata býva načas. Takže ľudia, ktorí výplatu načas nedostávajú alebo tí, ktorí ju nedostávajú vôbec, pretože nerobia, mali smolu. Jarmok-nejarmok.

Aj na jarmoku samom to bolo znať. Jedna ulica na stánky nevyužitá, na ostatných stánky nariedko od seba. Aspoň sa dalo jazdiť cez námestie, ktoré je hlavnou križovatkou v centere a v minulosti bolo uzatvorené a mesto autami upchaté. Páni a panie na radnici konečne pochopili, že keď je raz chudoba, darmo uzavrú celé mesto, stánkari neprídu. Chcú zarobiť, nie svoj tovar iba ukazovať. A keď neprídu stánkari, mesto nezarobí z prenájmu plôch. Takže škoda vyznačovať dve stovky miest, keď stánkov nie je ani polovica.

Bol som sa prejsť, lebo som potreboval prejsť stredom mesta. Keď ale osamotený Andský Indián sedí na stolci, za ním sa z reproduktorov linie panovou flautou prehrávaný taliansky hit Ti Amo a predáva obrazy Aljašských vlkov, čosi nie je v poriadku s týmto svetom. Pamätám si roky, keď štvorica Indiánov z Peru oblečená v pestrofarebných vrajNárodných odevoch sa hrala, že hrá na flauty a píšťaly, repráky umne schované. Dokonca si pamätám, keď hrali naživo. Dnes je svet samá faloš. Všetko je len naoko, akože.

Ani táto fotka nie je z nášho jarmoku. Je len ilustračná, keby ste potrebovali obrázok pre svoj článok. Neverili by ste ale, koľko dalo práce ju nájsť. Všade vo fotobankách pod heslom „jarmok“ teda „market“, nájdete fotky vysmiatych slečien predávajúcich ovocie a zeleninu na trhu alebo kupujúcich odevy. Poctivú fotku poctivého slovenského jarmoku, kde sa predávajú nefungujúce zbytočnosti a fungujúce nepotrebnosti, tú proste nenájdete. A ja som si dnes nechal foťák doma.

Add a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.