Serverovňa

Používate internet? Že sa pýtam, inak by ste nečítali tento fotoblog. A napadlo vás niekdy, odkiaľ sa berú stránky, ktoré si čítate a pozeráte vo vašom prehliadači? Teraz nemyslím to, že kto ich napísal, ale kde sa nachádzajú všetky tie texty a obrázky, ktoré sa vám zobrazujú na obrazovke. Odkiaľ prichádzajú do vášho počítača, notebooku, tabletu?

Všetko je to uložené na serveri. Ale server nie je nejaký starý počítač odložený pod stolom, pripojený do siete a čakajúci, kedy si niekto zmyslí načítať túto stránku. Sú to moderné výkonné počítače v ešte modernejších počítačových sálach, nazývaných serverovne, pripojené masívnymi linkami do siete internet.



Okrem klimatizácie na chladenie stoviek procesorov a diskov sa dnes používa aj rekuperácia tepelnej energie a o všetko sa starajú sieťoví špecialisti. Normálne sa do takej sály bežný smrteľník nedostane, tak aspoň na tejto fotke vidíte, ako vyzerá jedno z riešení moderného datacentra. Možno práve v takom je uložený server, ktorý obsahuje súbory tohto webu a vďaka tomu si na mojom fotoblogu môžete pozerať túto a mnohé iné bezplatné fotografie pre váš web.

Add a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.