Štartujeme

Práve som spustil tento web a hľadal som ilustračný obrázok, ktorý by popisoval, ako rýchlo a úporne som na ňom poslednú dobu pracoval. A našiel som. Kto pracuje s obrázkami a fotografiami, tak ten vie, že to nie je až také jednoduché, použiť nejaký obrázok. Musíte nájsť taký, ktorý okrem toho, že spĺňa vaše predstavy, ako by mal vyzerať a čo by mal zobrazovať, musí aj spĺňať právne náležitosti. Musí byť autorom uvoľnený pre použitie na stránkach iných ľudí, nemôžete fotku len tak ukradnúť. Lebo ak to urobíte, zaplatíte neskôr oveľa viac.

Takže tu je moja prvá fotografia na tomto webe, v prvom článku tohto webu o fotkách.

Je to symbolické, ale pravdivé.

Fotografia pochádza z fotobanky, ktorá mala nesmierne problémy s tým, že fotky z nej boli kradnuté a ani fotobanka ani autori nedostali zaplatené, čo si po práve za svoju prácu zaslúžili.

Fotobanka to vyriešila elegantne a z problému urobila výhodu. Nedávno zmenila podmienky a pre nekomerčné stránky umožňuje niektoré fotografie používať na webe pomocou iframu. Teda fotografiu nesťahujete, len ju nalinkujete z pôvodného zdroja. Ako ja túto.

Má to jednu veľkú výhodu. Na svojom serveri nazapĺňate miesto veľkými fotografiami.

Má to ale aj niekoľko nevýhod. Jedn az nich je, že kedykoľvek môžu fotobanka Getty images fotku stiahnuť a vám sa na webe miesto pekného obrázka zobrazí biela plocha. Jedného pekného dňa sa môže pod fotkou zobraziť aj reklama. Internet je jej plný a aj tento web zarába na seba práve reklamou. A ktovie, čo všetko tým iframom dokáže Getty iamges zistiť…

No nič, kochajte sa obrázkami, komentujte a zdieľajte.

Add a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.