Chrobák

Pre väčšinu mestských ľudí je chrobák raritou. Poznáme muchy a komáre, ktoré nás otravujú, občas zbadáme lienku, ale chrobáky, ktoré žijú pod listami alebo pod povrchom zeme či v dreve, nemajú v mestách šancu. Betónová džungľa nepraje takýmto obyvateľom. Ale sú miesta, kde je chrobák a iný hmyz doma.

Ale ak sa nám podarí, buď v parku alebo na výlete do prírody, nejakého chrobáka zbadať, pozeráme sa naňho zvrchu. Z takého uhla pohľadu a takej vzdialenosti, že nemáme šancu rozoznať jeho jednotlivé detaily a skutočne ho spoznať. Často je pre nás chrobák ako chrobák a nič netušíme o jeho spôsobe života lebo o tom, čím sa živí.

O to exotickejšie na nás môžu pôsobiť zástupcovia tejto hmyzej ríše zo zahraničia. Ako chrobák na snímke z Juhoafrickej republiky.

Popis: Bystrušky alebo carabids je kolektívny názov pre chrobáka rodiny Carabidae. To je veľká rodina, s viac než 40 000 druhov na celom svete, približne 2 000, ktoré sa nachádzajú v Severnej Amerike a 2 700 Európe.

Takže vidíte, ani exotický chrobák nemusí byť pre nás až taký exotický. Čo je ale zaujímavé, je pohľad, ktorý sa nám v bežnom živote len tak nenaskytne. Ozaj, vedeli ste, že chrobáky nie sú len čierne?

Add a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.